Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, викликане найдрібнішими живими частинками – вірусами, що протікає з симптомами загальної інтоксикації та з переважним ураженням травного тракту, особливо печінки. Ним хворіє тільки людина.
Вірус гепатиту А виділяється до навколишнього середовища з фекаліями, здатний тривало зберігатися у воді (3-10 місяців), ґрунті, в екскрементах (до 1 місяця) та на предметах господарського побуту. Більшість випадків захворювання на гепатит А припадає на осінню та зимову пору.
Найчастіше на гепатит А хворіють діти дошкільного або шкільного віку. Інфікування може відбуватися такими шляхами:
– водним (при вживанні води, зараженої вірусом гепатиту А) – саме цей шлях найчастіше призводить до виникнення спалахів захворювання;
– харчовим (немиті овочі та фрукти, або якщо їх помили зараженою водою);
– контактно-побутовим (через предмети побуту, брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни).
При вірусному гепатиті А хворий найнебезпечніший для оточуючих в кінці інкубаційного періоду (який триває від 6 до 50 днів) та на початку розпалу захворювання, коли відбувається масивне виділення вірусу від хворого з фекаліями.
Хвороба починається з підвищення температури тіла до 38-39°С, слабкості, болю голови, через 3-6 діб з’являється нудота, блювання, тяжкість в правому підребер’ї. В цей час є темна сеча та світлий кал, з’являється жовтяниця. Протягом 2-3 тижнів жовтяниця зникає. Період видужування триває до 6 місяців.
Хвороба може перебігати і без появи жовтяниці. Хворі з безжовтяничними та субклінічними формами гепатиту А є основним джерелом збудника.
Щоб запобігти зараженню вірусом гепатиту А, рекомендується :
– мити руки після туалету і вуличних прогулянок, а також перед їжею;
– не вживати воду з відкритих водоймищ, пити тільки очищену воду;
– не купувати та не вживати в їжу продукти сумнівної якості;
– овочі та фрукти ретельно мити перед вживанням кип’яченою водою;
– не купатися у відкритих водоймах з невідомим джерелом води.
Щоб попередити розповсюдження вірусного гепатиту А, під час лікування пацієнта амбулаторно слід :
– ізолювати хворого в окрему кімнату;
– хворий повинен користуватися індивідуальним посудом, рушником, суворо дотримуватись правил особистої гігієни;
– дотримуватись правил видалення та знезараження нечистот;
– приміщення з хворим часто провітрювати і здійснювати щоденне вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів.